ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Σ.Μ.Φ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΔΠΜΣ ΤΟΥ ΕΜΠ


Σαν υπό σύσταση Σ.Μ.Φ.Ε.Μ.Π. καταγγέλλουμε τις επαναλαμβανόμενες διαγραφές συναδέλφων από Δ.Π.Μ.Σ. του Ε.Μ.Π. Πολλοί φοιτητές/τριες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών ή ,όπως είναι λογικό στο κόστος διαβίωσης και εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, πετιούνται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Οι διαγραφές δεν αποτελούν εξυγίανση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά αποτελούν ένταση των ταξικών φραγμών σε αυτή. Μαζί την επιβολή των διδάκτρων που ετοιμάζεται, διαμορφώνεται μία ζοφερή πραγματικότητα, όπου μόνο οι έχοντες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν κι όλοι οι υπόλοιποι θα πετιούνται εκτός. Η αριστεία που επικαλούνται είναι το πανεπιστήμιο της αγοράς όπου η μόρφωση είναι εμπόρευμα, οι φοιτητές πελάτες και τα πτυχία απλά προσόντα που δεν κατοχυρώνουν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Η μαζική πρόσβαση -ακόμα και για τα πιο φτωχά στρώματα- στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που κέρδισαν μακροχρόνιοι νικηφόροι αγώνες της εργατικής τάξης μπαίνει στο στόχαστρο. Κυνικά αυτή τη στιγμή μας λένε πως δεν έχουμε θέση στο πανεπιστήμιο, επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια είτε να μην εργαζόμαστε ή γιατί δεν πληρώνουμε δίδακτρα για να σπουδάσουμε, κάτι που πλέον διατυπώνεται φανερά και από αρκετούς καθηγητές. 

Ειδικότερα, στο ΔΠΜΣ «Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία» του τμήματος των Ναυπηγών η κατάσταση με τις διαγραφές είναι ανεξέλεγκτη. Οποιοσδήποτε φοιτητής/τρια μπορεί να διαγραφεί για οποιοδήποτε λόγο αν έστω και ελάχιστα αποκλίνει από ότι ορίζει ο κανονισμός του εν λόγω ΔΠΜΣ, οποίος μετά την επανίδρυση του 2018 με το νόμο Γαβρόγλου, δεν είχε καν κοινοποιηθεί στους φοιτητές/τριες. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, οι φοιτητές στο ΔΠΜΣ «Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία» διαγράφονται με βάση έναν κανονισμό που δεν έχουν γνώση σε διαδικασίες ΕΔΕ- φαντάσματα για τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις των οποίων δε λαμβάνουν επίσης καμία γνώση. Ταυτόχρονα, συμβαίνει και το εξής παράδοξο. Η πλειοψηφία των διαγραφών γίνεται με βάση όχι τα μαθήματα του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών αλλά του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, τα λεγόμενα προαπαιτούμενα. Να σημειωθεί εδώ πως τα προαπαιτούμενα είναι διαφορετικά μεταξύ των φοιτητών, ανάλογα με το πρώτο πτυχίο, διαμορφώνοντας έτσι φοιτητές πολλών ταχυτήτων. Οι απόφοιτοι ΑΕΙ έχουν 2 ή 3 προαπαιτούμενα, ενώ οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν 6 προαπαιτούμενα τα οποία καλούνται να περάσουν μέσα σε ένα προπαρασκευαστικό έτος. Καθιστούν με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των σπουδών ενός φοιτητή που έχει τελειώσει ΤΕΙ, ιδιαίτερα μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που ορίζει ο κανονισμός. 

Απαιτούμε: 

  •  Καμία διαγραφή. Άρση των διαγραφών των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο. 
  •  Κατάργηση των προαπαιτούμενων μαθημάτων και των φοιτητών πολλών ταχυτήτων.
  •  Κοινοποίηση στους φοιτητές των πρακτικών των ΕΔΕ των ΔΠΜΣ.
  •  ΟΥΤΕ σκέψη για δίδακτρα. 
  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς με προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν συνολική εποπτεία του αντικειμένου μας. 
  • Γνώση - έρευνα με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι της αγοράς .΄ 
  • Ούτε σκέψη για ερευνητικά προγράμματα που είναι ενταγμένα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις