Ανακοινωση σχετικα με την εξελιξη της εκπαιδευτικης διαδικασιας στα ΔΠΜΣ του ΕΜΠ εν μεσω καραντινας


Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση ΣΜΦ ΕΜΠ για την εκπαιδευτική διαδικασία των ΔΠΜΣ την περίοδο της καραντίνας

Στην περίοδο της εξάπλωση του ιού COVID-19 και της παγκόσμιας υγειονομικής βόμβας έρχονται στην επιφάνεια οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Παρακολουθούμε τους θύτες, να μας εγκαλούν συνεχώς με τη λεγόμενη ατομική ευθύνη αποσιωπώντας παράλληλα για τα τεράστια κενά που υπάρχουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας στο όνομα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Το προληπτικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών που αποφάσισε η κυβέρνηση και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αποστάσεως φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά προβλήματα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Σε αυτή τη κατάσταση τα ΔΠΜΣ του ΕΜΠ πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα ηλεκτρονικά μέσα από εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Επίσης, η αξιοποίηση των τεχνολογιών  αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουμε όλοι οι φοιτητές να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο μας, δεν μπορεί να αποτελέσει  προϋπόθεση ώστε να εξεταστούμε οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου. Για παράδειγμα είναι αδύνατο να γίνουν σωστά μέσω e- learning τα εργαστηριακά μαθήματα όπου είναι απαραίτητα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών έχουν επιστρέψει στον τόπο κατοικίας τους, για πολλούς δεν είναι δεδομένη η πρόσβαση στις πλατφόρμες που προετοιμάζουν τα Τμήματα. Με βάση αυτή την κατεύθυνση έχουν παρατηρηθεί και καταγγελθεί σωρεία προβλημάτων και αυθαιρεσιών εκ μέρους κάποιων καθηγητών. Συγκεκριμένα έχουν καταγγελθεί:
  •      Αύξηση εργασιών, με την δικαιολογία του παραπάνω χρόνου και αυστηρή λήψη απουσιών. Σε αυτή τη περίοδο κιόλας είναι τραγελαφική η συνέχιση και αυστηροποίηση αυτής της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή όπου η πλειοψηφία των φοιτητών ΔΠΜΣ εργάζονται και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτό το διάστημα είτε σε χώρους δουλειάς που δεν έχουν κλείσει είτε εργάζονται από το σπίτι. Ακόμα υπάρχουν φοιτητές που έχουν στον κοντινό τους περίγυρο άτομα που είναι άρρωστα και απαιτούν φροντίδα. Άρα υπάρχει μεγάλη δυσκολία να παρακολουθήσουν το απαιτητικό και αυστηρά ασφυκτικό πρόγραμμα των μαθημάτων.
  •   Προσπάθεια διενέργειας ηλεκτρονικής εξέτασης για πρόοδο στο ΔΠΜΣ Τεχνοοικονομικά Συστήματα κάτω από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια προετοιμασίας και εξέτασης.
  •       Μετακύλιση του κόστους ηλεκτρονικών πλατφόρμων και εκπαιδευτικού υλικού στις πλάτες των φοιτητών.
  •           Η άρνηση εκ μέρους των καθηγητών για παροχή ασύγχρονου υλικού.

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε στους υπεύθυνους των ΔΠΜΣ και στην Πρυτανεία ότι δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε σκλήρυνση στην δυνατότητα μας να σπουδάζουμε με ανθρώπινους όρους σπουδών. Ακόμη απαιτούμε οποιοδήποτε κόστος να μην μεταφερθεί στους σπουδαστές. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την γύμνια του συστήματος υγείας μέσα από δωρεές (πχ βιομηχάνων κλπ), όταν η ίδια σκορπάει λεφτά στους ιδιώτες κλινικάρχες (αντί να τους επιτάξει) και κάνει δωράκια στους καναλάρχες.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να συνεχιστούν όλα τα μαθήματα με εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία. Στα μαθήματα που δεν διεξάγονται να δοθεί άμεσα λύση.
  • Για τα εργαστήρια, από τώρα τα ΔΠΜΣ να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε με το άνοιγμα των σχολών να καλυφθούν τα εργαστηριακά μαθήματα, οι εργασίες πεδίου. Δεν είναι δυνατόν η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη ή ασύγχρονη, να υποκαταστήσει πλήρως την εργαστηριακή εκπαίδευση που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση και εξέταση πολλών μαθημάτων. Το ίδιο ισχύει και για μαθήματα που απαιτούν τη δια ζώσης συνεργασία μεταξύ καθηγητών – φοιτητών (πχ εργασίες πεδίου).
  • Να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Ιδρύματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει. Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό
  • Όλο το εκπαιδευτικό υλικό (διαλέξεις, ασκήσεις, σημειώσεις), καθώς και η μαγνητοσκόπηση των εξ΄αποστάσεως μαθημάτων να αναρτούνται στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (mycourses) ώστε να έχουν σταθερά πρόσβαση οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  • Δωρεάν υπηρεσία απεριόριστου internet(streaming) σε όλους τους φοιτητές για να μπορούν να παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα.
  • Να δοθούν δωρεάν όλα τα συγγράμματα στα ΔΠΜΣ και να αποσταλούν αυτά ταχυδρομικά στα σπίτια των μεταπτυχιακών φοιτητών.
  • Καμία συζήτηση για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Έκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα Ιδρύματα δε λειτουργούν.
  • Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις Τμημάτων- Ιδρυμάτων να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, καθαριότητας, υγιεινής για τους χώρους των Πανεπιστημίων, των εστιών και των φοιτητικών εστιατορίων. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις.
  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των εστιών.
  • Αυξημένα μέτρα υγιεινής και πρόληψης στις φοιτητικές λέσχες εστιών και Πανεπιστημίων με μονιμοποίηση του προσωπικού τους και πρόσληψη νέου για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Λειτουργία με ωράριο που θα αποτρέπει τη μεγάλη συνάθροιση. Οι φοιτητές να παίρνουν το φαγητό τους συσκευασμένο.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Εξασφάλιση έκτακτων αδειών ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών ή για να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικείοι τους.


Τέλος καλούμε τον κάθε φοιτητή/φοιτήτρια να καταγγείλει οποιαδήποτε αυθαιρεσία ή προσπάθεια μετακύλισης κόστους σε εμάς, στο mail του συλλόγου syllogosdpms@gmail.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις