Ψήφισμα του ΣΜΦ-ΕΜΠ για την δίκη της Χρυσής Αυγής

 Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ

Το 2015 ξεκίνησε ενδεχομένως η πιο σημαντική δίκη της τελευταίας δεκαετίας. Η Χ.Α βρέθηκε στο εδώλιο, όχι μόνο για τα επιμέρους εγκλήματα της, αλλά και για τη συνολική της δράση ως μια εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της δράσης της μετρήσαμε νεκρούς, μετρήσαμε ανθρώπους που φοβόντουσαν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο λόγω του χρώματος τους ή μιας άλλης "αποκλίνουσας" από την κανονικότητας τους συμπεριφοράς, ανεχτήκαμε τη γελοία προπαγάνδα των ΜΜΕ, την διαρκή υποκριτική στάση των κυβερνήσεων που στην καλύτερη έδειχναν ανοχή, στην χειρότερη τους αποκαλούσαν συναγωνιστές. Είδαμε μπροστά στα μάτια μας περιστατικά φασιστικής και ρατσιστικής βίας, όπως η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και η δολοφονία του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν.

Το 2013 όμως, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία ξεχείλισε το ποτήρι, χωρίς να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εγκληματικές τους ενέργειες, παρά μόνο για την χρονική της στιγμή, το αντιφασιστικό κίνημα βγήκε μαζικά στους δρόμους, στις γειτονιές, στις σχολές και τους χώρους εργασίας. Το αντιφασιστικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι αγωνιστές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κοινωνική δυναμική και να ασκήσουν πολιτικές και πιέσεις, ώστε να βρεθούν έπειτα από τόσα χρόνια δράσης στο εδώλιο οι νεοναζί εγκληματίες. Αλλά κυρίως κατάφεραν να δείξει στην κοινωνία ποια είναι η Χρυσή Αυγή και ποιες οι συνέπειες της δράσης μιας οργάνωσης με φασιστική ιδεολογία. Είναι σημαντικό ότι η δράση της Χ.Α. δεν κατάφερε να εδραιωθεί μέσα στα σωματεία και στους συλλόγους και όποια μεμονωμένα φασιστικά στοιχεία εμφανίστηκαν, απομονώθηκαν από την πλειοψηφία του λαού.

Αναγνωρίζουμε πως ο φασισμός δεν είναι μόνο η Χ.Α. Αλλά αναγνωρίζουμε παράλληλα το ρόλο που έπαιξε στη διάχυση της στην ελληνική κοινωνία, στη διαμόρφωση συνειδήσεων και πρακτικών στον δρόμο, στον τρόπο με τον οποίο έκανε πάλι ορατή μια άρρωστη ιδεολογία. Και θέλουμε να δούμε αυτό το σύμβολο της νεοναζιστικής ιδεολογίας να σβήνει από τον χάρτη τόσο σε θεσμικό όσο και σε κινηματικό επίπεδο.

Με τεράστια ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων η δίκη τράβηξε σχεδόν 6 χρόνια και όλο αυτό το διάστημα οι εγκληματίες δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα, συνεχίζουν να σπέρνουν ναζιστικό δηλητήριο, ενώ οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα αναδεικνύονται ως ελαφρυντικό για τον ηγετικό πυρήνα της Χ.Α.

Την 7η Οκτώβρη βγαίνει μετά από 5μιση χρόνια η απόφαση για την δίκη της Χ.Α και η μαζική παρουσία όλων των αντιφασιστ(ρι)ών είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η καταδικαστική απόφαση. Η δίκη φτάνει στο τέλος, όμως δεν επαναπαυόμαστε! Πρέπει οι ναζί να μπουν στη φυλακή, όμως συνεχίζει να υπάρχει η αιτία που γεννά το φασισμό δηλαδή, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σύστημά τους. Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια στο φασιστικό έκτρωμα και η απομόνωση των φασιστών παντού, τώρα δυναμώνει!

Αποφασίζουμε:

· Στήριξη των κινητοποιήσεων των σωματείων και συλλόγων την Τετάρτη 7/10 στο Εφετείο

· Να μην πραγματοποιηθεί κανένα ηλεκτρονικό ή δια ζώσης μάθημα την Τετάρτη 7/10, ώστε να μπορέσουν όλοι/ες οι φοιτητές/ριες να παρευρεθούν στη συγκέντρωση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις