ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΜΦ ΕΜΠ (23/1/2020)

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΕΜΠ, 23/1/21

Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο lockdown, σε διάστημα ενός έτους, και οι αλλαγές που έχουν προκληθεί στις καθημερινότητές μας είναι σαρωτικές. Απαγόρευση κυκλοφορίας, περιστολή των ελευθεριών, παράνομες απεργίες και κινητοποιήσεις, απολύσεις εργαζομένων, πενιχρά επιδόματα, πρόστιμα άσκοπων μετακινήσεων, τηλεκπαίδευση & τηλεργασία είναι μερικές από τις “νέες” συνθήκες που πλέον έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι/ες και φοιτητές/ριές, βγαλμένες από τα όνειρα κάθε κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι ο κατασταλτικός παροξυσμός δεν έχει ως στόχο την υγειονομική διαχείριση καμίας πανδημίας αλλά την εξοικείωση της κοινωνίας απέναντι στην αδικία και την καταπίεση, την όξυνση των ανισοτήτων και την απαγόρευση οποιασδήποτε κινηματικής αντίστασης στους δρόμους. Ήδη, έγινε προσπάθεια να απαγορευτούν σημαντικές διαδηλώσεις και απεργίες (17/11, 26/11, 6/12). Την ίδια ώρα γίνεται καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων κρατουμένων με εκδικητικούς όρους.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι πανεπιστημιακές διαλέξεις πραγματοποιούνται υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, μιας στείρας μετάδοσης πληροφοριών μέσω οθόνης, χωρίς την δυνατότητα κατανόησης, συζήτησης και αμφισβήτησης της γνώσης που προωθεί το πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της ΝΔ με μπροστάρηδες τους Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως, εκμεταλλευόμενη ξεδιάντροπα τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, πρωτοστατεί στην επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστήμιου αλλά και στην αποστείρωση του από κάθε είδους φοιτητικών και κοινωνικών αγώνων. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούν οι διατάξεις για πειθαρχικά μέτρα με την χουντικής έμπνευσης ενσωμάτωσης της καταστολής στα πανεπιστήμια με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαθέτοντας ένα υπέρογκο ποσό (30 εκατομμύρια) του κρατικού προϋπολογισμού για την στήριξή του. 

Παράλληλα θεσμοθετούν την ελεγχόμενη είσοδο, προχωράνε στην ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης των φοιτητών, ενώ η δράση των φοιτητικών συλλόγων θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές, που μπορεί να οδηγούν και στη διαγραφή. Σε μια περίοδο που μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας αναγκάζεται να εργαστεί για να τελειώσει τις σπουδές του η κυβέρνηση θεσμοθετεί το όριο φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής φοιτητών και τη θέσπιση βάσης εισαγωγής, με την οποία μεγάλο τμήμα των μαθητών αποκλείεται από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εκπαίδευση καθίσταται ταξικό προνόμιο, το οποίο θα προσφέρεται έναντι διδάκτρων από κολέγια. Τέλος η στήριξη του Υπουργείο Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση με την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων και των διπλωμάτων των μηχανικών πλήττει βαθύτερα τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών μηχανικών. 

Η κυβέρνηση, με το σύνολο των παραπάνω μέτρων, επιδιώκει να σχηματίσει έναν ασφυκτικό κλοιό που να μας ακολουθεί στενά από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης μέχρι την επαγγελματική πραγματικότητα, διαμορφώνοντας εντατικοποιημένους και υποταγμένους φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους. Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός εφαρμόζει πολιτικές “μηδενικής ανοχής’’ στους πανεπιστημιακούς χώρους και τις προβάλλει ως μιντιακό θέαμα, καθώς στήνει κατηγορητήρια και διώκει μέλη φοιτητικών συλλόγων, ποινικοποιώντας με δικογραφίες την πολιτική παρουσία τους σε στέκια και την ίδια τη φυσική τους παρουσία εντός του πανεπιστημιακού χώρου, όπως η πρόσφατη υπόθεση των 8 της ΑΣΟΕΕ.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών ΕΜΠ, στον ένα χρόνο από την ίδρυσή του έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και στις διαχρονικές προσπάθειες αυταρχικοποίησης, επιχειρηματικοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου. Στοχεύει στην καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, στη διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην σύνδεση των φοιτητικών αγώνων με τους εργατικούς μέσω της αλληλεπίδρασης των φοιτητικών συλλόγων με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία και στην παροχή σπουδών που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου και του στρατού. Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε ένα πανεπιστήμιο όπως το ΕΜΠ όπου οι επιχειρήσεις και ο στρατός, με κρατική στήριξη, προσπαθούν να καθορίσουν όλο και περισσότερο τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα. Ο Σύλλογος μας έχει ήδη πετύχει πέρυσι την ανάκληση παράλογων διαγραφών συναδέλφων από ΔΠΜΣ του ΕΜΠ, αλλά και την στήριξη φοιτητών/τριών σε περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πιο σθεναρά για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς φραγμούς και κατηγοριοποιήσεις, την διασφάλιση του ασύλου και την προάσπιση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθενός και καθεμιάς απέναντι στην κρατική καταστολή, την περιθωριοποίηση και εκμηδενισμό κάθε φασιστικής, ρατσιστικής, σεξιστικής ή ομοφοβικής συμπεριφοράς, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία, με μαζικούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, είναι χρέος μας να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!

Απόσυρση του αντιεκπαιδετικού νομοσχεδίου Κεραμέως. Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικό δίκαιο.

Καμία σκέψη για όριο φοίτησης και διαγραφές φοιτητ(ρι)ων. Να δοθούν άμεσα παρατάσεις σε όλους τους φοιτητές που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Να ανακληθεί η διαγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή Η.Κ. στο ΔΠΜΣ ‘’Πολεοδομία-Χωροταξία’’.

Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία των σχολών μας το εαρινό εξάμηνο, να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες και η μέριμνα (βιβλιοθήκη, σίτιση κ.α)!

Να χωριστούν τώρα τα τμήματα σε ομάδες και να γίνουν κανονικά δια ζώσης τα μαθήματα, εξασφαλίζοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα (Μάσκες, αντισηπτικά και τεστ δωρεάν για φοιτητές και εργαζόμενους). Να πραγματοποιούνται τακτκές απολυμάνσεις. Να χρησιμοποιηθούν αναξιοποίητα δημόσια κτήρια για την περαιτέρω διάχυση των φοιτητών.

Δημοσία και δωρεάν εκπαίδευση για όλες/ους χωρίς ταξικούς φραγμούς και δίδακτρα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα και να δοθεί επίδομα ενοικίου ώστε όλοι να μπορούμε να σπουδάσουμε.

Να γίνουν μαζικές, μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς με το πάγιο καθεστώς υποχρηματοδότησης τα ιδρύματα έχουν υποστελεχωθεί τραγικά. Να μην αξιοποιούνται σαν φτηνοί αναλώσιμοι με προσλήψεις περιορισμένου χρόνου με ΕΣΠΑ οι κάτοχοι διδακτορικού. Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» των ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο να μη γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε εξαμήνου που να καλύπτουν ολόκληρο το εξάμηνο και να λαμβάνουν υπόψιν τους τον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση ιδρυμάτων και εστιών.

Προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συχνωτισμός. Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων 242, 608, 230 και 140.

Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα ιδρύματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Διαμόρφωση σχεδίου για την προστασία της υγείας φοιτητών και εργαζομένων. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στο ΕΣΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση των ΜΕΘ. Να επιταχθούν οι Δομές Υγείας του Ιδιωτικού Τομέα.

Να σταματήσει η περιστολή των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και η απαγόρευση των διαδηλώσεων και συναθροίσεων.

Προχωράμε σε

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ΕΜΠ ενάντια στην τηλεκπαίδευση και τις διαγραφές συναδέλφων τη Δευτέρα 25/1 στις 11.00.

Συμμετοχή στην Πανεκπαιδευτική διαδήλωση της Πέμπτης 28/1 (ή οποια άλλη μέρα επιχειρηθεί να κατετεθεί/ψηφιστεί το νομοσχέδιο). Προτείνουμε συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων μετά τη διαδήλωση στον ανοιχτό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου.

Παράσταση διαμαρτυρίας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο Υπ.Παιδείας την Τετάρτη 27/1 και απάιτηση συνάντησης με την Υπουργό ώστε να καταθέσουμε τα αιτήματά μας.

Ημέρα επανοικειοποίησης του Κάτω Πολυτεχνείου την Παρασκευή 5/2. Οργανώνουμε συγκέντρωση-μικροφωνική ανάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλες πολύμορφες δράσεις. Πρόταση προς τους Φοιτητικούς Συλλόγους για συνδιοργάνωση της κινητοποίησης.

Συγκέντρωση υπογραφών από κοινό κείμενο όλων των ΦΣ σε όλη τη χώρα (γίνεται και μέσω του παρακάτω συνδέμου  https://sites.google.com/view/kalesmafs ). Ζητάμε την υποστήριξη σε αυτό το κείμενο και από καθηγητές και εργαζόμενους Πανεπιστημίων, μεταπτυχιακόυς, Υποψήφιους Διδάκτορες. Ζητάμε την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας από σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων όλης της χώρας.

Παρέμβαση του συλλόγου στην ΕΔΕ του ΔΠΜΣ «Πολεοδομία & Χωροταξία» για να παρθεί πίσω η απόφαση διαγραφής του συναδέλφου.

Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις αρχές Μαρτίου σε ημερομηνία που θα οριστεί από την προσωρινή Δ.Ε.

Η Δ.Ε του ΣΜΦ-ΕΜΠ κατόπιν εξουσοδότησης της  Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου στις 23/1/20

Ενημέρωση: https://smfemp.blogspot.com/     Eπικοινωνία:  metemp-pros@googlegroups.com




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις