ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΚΙΝΗ

 

Την άνοιξη του 2020, εν μέσω τηλεκπαίδευσης, η σύγκλητος του ΕΜΠ ανακοίνωσε τα σχέδια της για την «αποκατάσταση και επαναλειτουργία» του κτιρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο με προϋπολογισμό 25 εκ. Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό που έχει το αστικό κράτος για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας! Από την παρουσίαση του σχεδίου καταλαβαίνουμε, πως η μετατροπή του κτιρίου "Γκίνη" σε συνεδριακό κέντρο, με roof garden, εστιατόρια και καφετέριες, δεν κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών μας, αλλά αντίθετα εντάσσεται στην προσπάθεια για επιχειρηματική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου.

Συνδέεται επίσης με το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, που προβλέπει την ολοκλήρωση του "Μεγάλου Περιπάτου" με παρεμβάσεις στην οδό Πατησίων, από την Ομόνοια έως την πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον Άρεως), τον εξευγενισμό και εμπορευματοποίηση του λόφου του Στρέφη, την ενοποίηση του ΕΜΠ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα σχέδια είναι η υπόγεια επέκταση του Μουσείου κάτω από την αυλή του Κάτω Πολυτεχνείου και την οδό Πατησίων, η ενοποίησή του με το κτίριο του "Ακροπόλ", ενώ συζητείται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στην οδό Τοσίτσα. Με άλλα λόγια το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων σιωπηλά αλλάζει χρήση, γίνεται μια "στάση" στο Μεγάλο Περίπατο του κεφαλαίου στο Κέντρο της Αθήνας. Μετατρέπεται σε ένα "πολυχώρο" συμπλήρωμα του Μουσείου, με το επόμενο βήμα να είναι η έξωση των φοιτητών απ' το συγκρότημα.

Η κυβέρνηση και η σύγκλητος εκμεταλλευόμενες το μονοπώλιο που κατέχουν στο δημόσιο λόγο, θέλουν να δημιουργήσουν την δικιά τους αφήγηση για το κτήριο Γκίνη, ως ένα χώρο παρατημένο, φθαρμένο και αναξιοποίητο. Στην πραγματικότητα το Γκίνη είναι το πιο αξιοποιημένο, το πιο ικανό να στεγάσει τις ανάγκες μας, το πιο ζωντανό κτήριο μέσα στο παρατημένο και φθαρμένο Κάτω Πολυτεχνείο. Και αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες αποτελεί για τα κοινωνικά και ταξικά κινήματα μια εστία αγώνα και πολιτικής ζύμωσης, έναν χώρο συνεύρεσης, ανταλλαγής απόψεων και συνελεύσεων, ενώ παράλληλα έχει αποτελέσει κατά καιρούς καταφύγιο για τους/τις κατατρεγμένους/ες αυτού του κόσμου. Το Κάτω Πολυτεχνείο, όπως και οι υπόλοιποι πανεπιστημιακοί χώροι που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έχει λειτουργήσει πολλές φορές ως τόπος συνάντησης και συσπείρωσης για τους/τις αγωνιζόμενους/ες ενάντια στην καταστολή, την φτώχεια, το κράτος και το κεφάλαιο.

Απέναντι στα σχέδια ανάπλασης και μουσειοποίησης του κτιρίου Γκίνη, διεκδικούμε την επισκευή των πολυάριθμων αιθουσών του και την κοινωνική χρήση τους για συνελεύσεις, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, κλπ. Παράλληλα διεκδικούμε, για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των φοιτητ(ρι)ών αλλά και το ζωντάνεμα του Κάτω Πολυτεχνείου, ορισμένα μαθήματα, που σήμερα διεξάγονται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, να διεξάγονται στο κτίριο Γκίνη.


Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ΕΜΠ, τη Δευτέρα 6/12 στις 11.00



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις