Απόφαση του ΔΣ του ΣΜΦ ΕΜΠ για το άνοιγμα των σχολών

 

Απόφασή του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματα των φοιτητών!! 

Όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μας και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή “ανοσίας της αγέλης” στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!

            Το προηγούμενο διάστημα ο σύλλογος μας είχε διεκδικήσει το ασφαλή άνοιγμα των σχολών και λειτουργία όλων των ΔΠΜΣ με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί "κόστος". Αντίθετα αξιοποίησε όλο το χρόνο και το χρήμα που είχε, για να νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, να προωθεί νέα σχέδια καταστολής των αγώνων μας! Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα δεν έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό -εκπαιδευτικό και καθαριότητας- που να καλύπτει τις ανάγκες, χωρίς πρόληψη για την αραίωση των τμημάτων και πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων που εξυπηρετούν το ΕΜΠ και του μετρό. Από την άλλη είναι πρόκληση να δαπανούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ώστε το ΕΜΠ να ιδρύει spin-off εταιρίες και ο κρατικός προϋπολογισμός του ιδρύματος να είναι για άλλη μια χρονιά μειωμένος. Όχι για μέτρα προστασίας της υγείας μας δεν φτάνει, μα ούτε για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Ήδη  ως μέτρο σε αρκετά ΔΠΜΣ έχει παρθεί η τηλεκπαίδευση, ενώ πλέον αρχίζει να επιβάλλεται ξανά το μέτρο της τηλεργασίας . Από την εμπειρία που έχουμε από την προηγούμενη περίοδο, αποδεικνύεται πως η πραγματική ουσία των μέτρων αυτών είναι: από τη μία χαμηλού επιπέδου μάθημα για τους φοιτητές και από την άλλη εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους, ατελείωτα ωράρια μαθημάτων στα μεταπτυχιακά χωρίς καμία μέριμνα για το μεγάλο κομμάτι των μεταπτυχιακών φοιτητών που εργάζονται.

Όλη αυτή η κατάσταση, έρχεται να ενισχύσει το άγχος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς πλησιάζει η έναρξη της εξεταστικής περιόδου και σε αρκετούς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι άδειες εργασίας για να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Επιπλέον βλέπουμε την ώρα που έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων να μειώνεται η καραντίνα από 10 σε 5 μέρες σε όσους νοσούν με ήπια συμπτώματα, αναγκάζοντας ουσιαστικά νοσούντες, μεταδοτικούς εργαζόμενους να δουλέψουν, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε  χώρους υπερμετάδοσης. Έτσι εργαζόμενοι μεταπτυχιακοί  κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο να κολλήσουν, ειδικά σε μία περίοδο όπου ξεκινάει η εξεταστική των περισσότερων ΔΠΜΣ. 

  ΩΣ ΕΔΩ! Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουν με τις σπουδές μας και την υγεία των οικογενειών μας!

Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα αιτήματα μας για προστασία της υγείας μας και τους κατάλληλους όρους πραγματοποίησης των μαθημάτων της εξεταστικής και της υγείας μας:

·        Να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος!

  •        Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες).
  •        Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς το ΕΜΠ.
  •      Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.
  •         Να χορηγούνται δωρεάν  οι ειδικές μάσκες.
  •      Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
  •         Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!
  •         Να εξασφαλιστούν άδειες για την παρακολούθηση μαθημάτων, να λυθούν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται!

 

Αποφασίζουμε:

  •        Κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ, την Τρίτη 11/1 στις 11:00, μαζί με τους εργαζόμενους και την Πέμπτη 13/1 στις 12:00
  •        Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 11/1 στις 17:30
  •        Συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 13/1 στις 17:30, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τα σωματεία των υγειονομικών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις